Monissa koiraurheilulajeissa koiran fyysisten ominaisuuksien ja kunnon merkitys korostuu entisestään kun vauhdit ja tehot kasvavat.
Systemaattisella harjoittelulla koiran ominaisuuksia voidaan kehittää ja huolehtia siitä, että se kestää lajin kuormitusta ja palautuu suorituksista hyvin. Harjoittelussa tulee huomioida myös levon ja palautumisen merkitys, jolloin mahdollistetaan pitkäikäinen ja terve harrastuskoira.
Suomessa urheilukoiran fysiikkavalmennuksen uranuurtajana on toiminut urheilukoiriin erikoistunut eläinfysioterapeutti Tanja Partanen (MoveWell) ja hänen koulutuksissaan on ehtinyt valmistua jo oivallinen joukko urheilukoiran fysiikan kehittämisen asiantuntijoita, joihin voit tutustua Kouluttajat-sivulla.
Koiran fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä yleisesti lähdetään kehittämään koiran kestävyyskuntoa ja voimatasoja. Ilman riittävää voimaa koira ei pysty tuottamaan tehokasta liikettä tai hyppäämistä, ja ilman riittävää kestävyyskuntoa se ei jaksa toteuttaa lajinomaista harjoittelua kunnolla eikä palaudu siitä. Kun kestävyys ja voima on saatu pohjalle riittävän hyviksi, on mahdollista jatkaa nopeusharjoitteluun ja vaikuttaa suoraan koiran suorituskykyyn nopeuslajeissa.
Koiran fysiikkaharjoittelussa tehdään kestävyys- ja voimaharjoittelun lisäksi erilaisia liikemalliharjoitteita eli jumppia, joilla haetaan sitä, että koira oppisi käyttämään kehoaan optimaalisesti eri liikkeiden vaiheissa. Koiran rakenne vaikuttaa sen luontaiseen tapaan liikkua, ja monet koirat eivät itsestään löydä kovin hyviä ratkaisuja tuottaa liikettä. Kaikkien suoritustekniikkaa voidaan yksilöityjen harjoitteiden avulla parantaa ja tämä auttaa ennaltaehkäisemään kuormitusvammojen ja akuuttien lihasvammojen syntymistä.
Fysiikkaharjoittelua voidaan toteuttaa eri tavoilla ja harjoitusmuodot pyritään valitsemaan kullekin koiralle ja ohjaajalle sopiviksi. Esimerkkejä harjoittelun muodoista:
Juoksu- tai pyörälenkit
Vesimattokävely
Vetotreenit
Erilaiset jumppaliikkeet välineillä tai ilman
Koira ei jaksa lajiharjoituksissa
Koiran nopeutta halutaan kasvattaa
Koiralla on jatkuvasti lihasjumeja (voi olla merkki väärästä liikemallista jossakin liikkeessä)
Koira juoksee tai hyppää tehottoman näköisesti